Рейтинг альбомів Scorpions за версією Рудольфа Шенкера

Засновник та головний автор музики в німецькому гурті Scorpions, гітарист Рудольф Шенкер склав свій топ-10 найкращих альбомів колективу для англійського журналу Classic Rock. Зазначимо лише, що цей рейтинг музикант робив до виходу 2022 року останнього на даний момент альбому Scorpions «Rock Believer».

Rudolf Schenker

10. “Moment of Glory” (2000)

Ми ніколи не думали про запис оркестрового альбому, поки нам не сказали, що Берлінський філармонічний оркестр хоче попрацювати з нами. Ми були єдиною групою, з якою вони хотіли співпрацювати. До того вони відмовили навіть Pink Floyd! Весь захід був таким чудовим досвідом, і ми дуже старанно працювали над аранжуваннями. Я не великий шанувальник класичної музики, але це додало нашим пісням додаткових граней. Якщо альбом MTV Unplugged показав, що ми можемо бути переконливими в акустичному звуку, цей запис доказав, що ми можемо співпрацювати з оркестром світового класу.

9. “MTV Unplugged” (2014)

Ми записали [живий альбом] «Acoustica» у 2001 році, тому коли нас попросили зіграти концерт для «MTV Unplugged», ми захотіли зробити все по-іншому. Зазвичай гурти грають концерти для цього проекту перед невеликою кількістю публіки, тому ми вирішили, що зробимо це на великому майданчику в особливій обстановці. Саме тому ми поїхали до Афін (у театр Лікавіт просто неба). Очевидно, всі пісні дуже сильні, але я вважаю, що аранжування, які ми зробили, спрацювали блискуче. І атмосфера була приголомшливою. Я відчуваю, що ми довели, що ми можемо зіграти акустичне шоу на дуже високому рівні.

8. “Return To Forever” (2015)

Спочатку передбачалося, що це буде альбом, зібраний із невикористаного нами матеріалу для пісень із 1970-х та 1980-х. З таким задумом усе почалося. Але одного разу я знайшов книгу, яку моя мати зберігала з вересня 1965 року, в якій було записано скільки грошей я заборгував батькові, який позичив нам все необхідне для гастролей у ті дні. Моя мама була сповнена впевненості, що я поверну батькові всю суму, яку він зайняв групі. Коли я показав нашому менеджеру цю книгу, він дуже зрадів, бо зрозумів, що у 2015 році нам виповнюється 50 років, а так мало гуртів доживають до такої дати. Тому він наполіг на тому, щоб ми зробили альбом, присвячений цьому ювілею. Ми використали дещо з тих нереалізованих старих напрацювань, а також написали нові пісні разом зі шведською рок-мафією (Мікаелем Нордом Андерссоном та Мартіном Хансеном). В альбомі справді відчувається дух 1980-х років. Я б сказав, що він ідеально вписався б між Love At First Sting і Savage Amusement.

7. “Savage Amusement” (1988)

Я завжди думав, що на цьому альбомі одні з наших найкращих пісень, але що мене розчарувало, то це продюсування, яке мені ніколи не подобалося. На той час, коли ми дійшли до запису «Savage Amusement», ми вже точно знали, що робимо, і мали повне розуміння того, що стосувалося нашого стилю та звучання. Не те щоб ми займалися самоповторами, але всі знали свої ролі. Якби тільки продюсування було кращим…

6. “Crazy World” (1990)

У нас з’явилася можливість записатися, оскільки ми хотіли, але без Дітера Діркса, який був нашим продюсером з часів альбому In Trance 1975 року. Брюс Фейрбейрн був першим вибором на роль продюсера, і ми полетіли в Лос-Анджелес, щоб зустрітися з ним. Він зв’язав нас із Джимом Валлансом, бо думав, що Джим зможе допомогти з написанням пісень. Ми так добре ладнали з Джимом, що разом разом написали більшу частину цього альбому – 7 треків з 11. Але в останню хвилину Брюс сказав, що його запросили продюсувати AC/DC, які завжди були в списку груп, з якими він мріяв попрацювати. Тому нашим альбомом він не міг зайнятися. Зрештою, ми вибрали Кіта Олсена, який провів чудову роботу. Більшість запису було зроблено в його студії Goodnight LA Studios, але Клаус мав проблеми з вокалом, тому ми записували вокал у Wisseloord Studios в Голландії, де й мікшували.
Альбом, звичайно, відомий завдяки Wind Of Change, яка стала гімном світу в ті роки. Але були й інші пісні, такі як Send Me An Angel, які були популярні в Азії. Гранж справді набирав обертів, але ми могли грати концерти перед 20 000 чоловіками десь, наприклад, у Малайзії через успіх цієї пісні. Фактично, якість та успіх цього альбому допомогли нам пережити натиск гранжу.

5. “World Wide Live” (1985)

Кожен виступ тут вбивчий. Платівка була записана в багатьох містах світу (у п’яти місцях), і наш продюсер Дітер Діркс вирушив з нами в турне і витратив цілу вічність, прослуховуючи кожен зроблений нами запис, щоб знайти найкраще виконання кожної пісні. Це була довга робота, але вона того вартувала. Це показало, наскільки захоплюючим все було для нас на той час, тому що ми були хедлайнерами на величезних майданчиках. До недавнього часу це був другий концертний альбом, що найбільше продається. Тільки “Frampton Comes Alive!” було продано великою кількістю копій.

4. “Animal Magnetism” (1980)

Ми тільки-но завершили масштабний тур на підтримку [попереднього альбому] «Lovedrive», тому у нас було не так багато часу, щоб зібрати пісні для наступного диску. І Маттіас [Ябс, гітарист] все ще освоювався у групі. Але, незважаючи на все перераховане, це справді потужний альбом, і деякі пісні стали класикою. “Make It Real”, “Lady Starlight”, “The Zoo” … вони є важливою частиною історії Scorpions. Коли вийшов «Animal Magnetism», ми також ставали все популярнішими і були близькі до того, щоб стати повсюди хедлайнерами. Це був вирішальний крок для нас.

3. “Lovedrive” (1979)

Scorpions Lovedrive

На цьому альбомі ми хотіли довести, що відхід гітариста Улі Йона Рота не вплине на нас. Клаус і я були сповнені рішучості показати, що ми можемо продовжувати роботу без нього. Ми запросили до складу Маттіаса, але він все ще шукав своє місце у групі. Тому тут зіграв соло я, і мій брат Міхаель теж. Він мав медовий місяць, і він подзвонив мені, щоб повідомити, що повернувся до Німеччини. Міхаель запитав, чим ми займаємось, і коли я сказав йому, що ми записуємо новий альбом, він запропонував приїхати та зіграти для нього. Це мало велике значення для звуку всієї платівки. Мені також подобається обкладинка, тому що вона справді виділяється.

2. “Love At First Sting” (1984)

Знову ж таки, я вважаю, що пісні на цьому альбомі дуже гарні. Але, можливо, те, що не дозволяє мені поставити цю платівку на перше місце, — це не таке гарне продюсування. Ми поїхали до Polar Studios у Стокгольмі, бо хотіли працювати десь в іншому місці. Це була одна з перших повністю цифрових студій, і в ній панувала чудова атмосфера. Помилка, яку ми допустили, полягала в тому, що ми записували та мікшували у цифровому форматі. Нам слід робити мікшування по-старому, в аналоговому форматі. Таким чином, загальне звучання альбому було не таким добрим.
Але пісні… дивіться, Rock You Like A Hurricane — один із рок-гімнів 1980-х, а Still Loving You стала причиною бебі-буму у Франції. Ще цю пісню так багато слухали в Росії, що це зробило нас дуже популярним гуртом у країні задовго до того, як ми там виступили вперше у 1988 році.

1. «Blackout» (1982)

На цьому альбомі так багато чудових пісень. Але є щось більше, що змушує мене поставити цю платівку на перше місце. Звук був настільки потужним, тому що в студії ми використали сучасну 32-доріжкову машину. Але, більше того, нам довелося подолати величезну проблему, тому що Клаус Майне втратив голос, і це чинило на нас великий тиск. Той факт, що ми впоралися із цією ситуацією, робить альбом особливим. Крім того, No One Like You стала найпопулярнішою рок-піснею на американських радіостанціях в 1982 році, що допомогло нам закріпитися на американському ринку і стати там самостійними хедлайнерами.
Я також маю згадати обкладинку альбому, яка мені дуже подобається. У нас було багато зустрічей та обговорень з Hipgnosis, які робили обкладинки «Lovedrive» та «Animal Magnetism». Але жодна з їхніх ідей не підійшла. Якось я переглядав німецький журнал Stern і побачив цю картину (художника) Готфріда Хельнвайна. Я зрозумів, що це обкладинка. Подзвонив Клаусу, і він знайшов цей малюнок і одразу погодився зі мною!